szerver karbantartás, karbantartás, honlapkészítés, weblapkészítés, weblap készítés
Ütemezett karbantartás
2021-04-27
honlapkészítés, weblapkészítés, weboldalkészítés, honlap készítés, weblap készítés, weboldal készítés
Üzleti weboldal illusztrációi – mit, hogyan?
2021-05-10
Összes

A weboldal tipográfia fontossága 2021-ben

betűtípusok, honlapkészítés, weblapkészítés, weboldalkészítés

A jó weboldalhoz rengeteg apró dolog hozzájárul, amit a tulajdonosok gyakran nem vesznek figyelembe, vagy inkább elsiklanak felette. A legújabb SEO követelmények szerint lassan mindenki megérti, hogy a tartalom sokkal fontosabb a külalaknál, de attól még nem feledkezhetünk meg a tipográfiáról.

A jó weboldalnál ma is fontos az összhatás, a színek, a formák és az illusztrációk. A harmónia és az egység csalogatja a látogatót, így nagyobb eséllyel fog jobb helyezéseket elérni. Valljuk be őszintén, hogy mi se olvasgatnánk olyan weboldalt, ami kényelmetlen a szemünknek. Éppen ezért, ebben a bejegyzésben megvizsgáljuk a tipográfia fontosságát.

A betűtípus kiválasztása

Az első lépés mindig a betűtípus kiválasztása. Ez elsőre könnyűnek tűnik, egészen addig, amíg rá nem jövünk, hogy hányféle szekcióhoz lesz szükségünk fontokra. Vannak gyönyörű betűk, azonban gondolnunk kell a magyar ékezetekre. Ha a honlapon magyarul fogunk írni, akkor ezt is vegyük figyelembe.

A másik gyakori hiba, amikor több betűtípust használunk, így az összképben elveszik a harmónia. Figyeljünk inkább arra, hogy ha valahova talpas betűket teszünk, akkor ne legyen mellette talpatlan, és a giccses fontokat is kerüljük. Itt érdemes megjegyezni, hogy online kijelző olvasásához a talpatlan betű a kézenfekvőbb, mivel kevésbé fárasztja a szemet.

Az a legjobb, ha több lehetséges betűtípust kiválasztunk, így maradnak alternatíváink. Most meg kell vizsgálnunk a betűk vastagságát. Ez a tulajdonság rendkívül fontos szerepet tölt be az olvashatóságban. Amennyiben nagyon vékony betűt választunk, és ezt világos háttér elé tesszük, akkor nehezebben lehet kibogarászni a leírtakat.

Mi történik, ha túlságosan vastagra sikerül? Akkor az emberi szem zsúfoltnak fogja látni. Ma már a tervezés során figyelembe kell venni, hogy a betű sötét és világos háttér mellett is működjön, mivel a telefonon sokan váltják az éjszakai és nappali nézetet.

A megfelelő formázás

A betűtípus után jöhet a formázás. Sokszor látunk olyan oldalakat, ahol egyetlen bejegyzésen belül minden formázási lehetőség megtalálható. Az egyik sor vastag betű, a másik dőlt, a harmadik aláhúzott, a maradékban pedig színes kiemelések vannak. Ez hiba, mivel rontja az esztétikát, és ha ez nem lenne elég, akkor az olvasást is akadályozza. Ha mindenképpen ki akarunk emelni dolgokat, akkor az alap formázással tegyük.

Igen, az enterrel.

Az ember szeme automatikusan fontosnak tartja a külön sorba kerülő üzenetet, tehát nyugodtan éljünk vele. Viszont itt sem szabad átesni a ló túloldalára, ha a bejegyzés tele van ilyen sorokkal, akkor megint zavaróvá válik.

Sosem szabad megfeledkezni arról, hogy a tipográfia művészet, minden formának jelentése van a pszichológiában is. A grafika szó hallatán leginkább rajzok és festmények jutnak eszünkbe, de a betűkkel is rengeteg kimondatlan információt tudunk átadni a felhasználóknak. Ha azt szeretnénk, hogy az olvasó élvezze a bejegyzéseinket, akkor minden egyes szöveges tartalmat kezeljünk úgy, mintha grafikai elem lenne. Tény és való, hogy a legfontosabb a tartalom marad, de a jó megjelenés nélkül nem fogunk eredményeket elérni.

Ha bármilyen további kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, nyugodtan tegyed fel a Facebookon vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartod a cikket, akkor mindenképpen osszad meg az ismerőseiddel is fent a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével.

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.