honlap készítés, céges honlap készítés, honlap készítés Pécs, weblap készítés, céges weblap készítés, weblap készítés Pécs
Keresőoptimalizálási tanácsok 2021-ben
2021-04-11
szerver karbantartás, karbantartás, honlapkészítés, weblapkészítés, weblap készítés
Ütemezett karbantartás
2021-04-27
Összes

Mit kell tudni a blogolásról?

szövegírás, szövegírás Pécs, tartalommarketing, tartalommarketing Pécs, weblap készítés, weblap készítés Pécs

Amennyiben weboldal létrehozásán gondolkodunk, érdemes elgondolkodni a blogolás fontosságán. Ezek a bejegyzések nemcsak a saját szórakoztatásunkra, hanem a vevőkörünk kialakítására is tökéletesek. Mivel minden kezdet nehéz, összegyűjtöttük a legfontosabb dolgokat, amiket a blogolásról tudni kell.

Mi az a blog?

Kezdjük az alapokkal. A blogolás online naplóként indult, ahol az emberek elmesélték a gondolatukat, a többiek pedig elolvashatták. Aztán a weboldalak is lecsaptak erre a lehetőségre, így a blog a napló és a honlap keverékévé vált. Hamarosan megjelent az üzleti életben, és ma már a nagyvállalkozások használják. A blogolásnak két nagy előnye van:

  • a feltöltött tartalommal új látogatók érkeznek a Google keresőjéből,
  • a rendszeresen megjelenő cikkek javítják a hitelességet.

Innentől kezdve csak azt kell eldöntenünk, hogy miért szeretnénk blogolni. Nem mindegy, hogy hobbi célú terveink vannak, vagy inkább üzleti előnyöket akarunk a használatával szerezni.

Hol blogoljunk?

Ezután jön az örök dilemma: hol blogoljunk. Kezdőként sokan szeretnének az ingyenes megoldásokkal próbálkozni. Az ingyenes azt jelenti, hogy adott egy blogszolgáltató cég, akinek a honlapján bármikor regisztrálhatunk. Tökéletes példa erre a blog.hu és a blogspot.com. Itt sosem kell fizetni a regisztrálásért, és kevés technikai tudással is nekiállhatunk a tartalomgyártásnak. Magán és hobbi blogolásra tökéletesen megfelelnek, azonban üzleti blogolás esetén érdemes átgondolni.

Természetesen az ingyenes megoldásoknak is van előnyük, például a blog.hu az Indexhez tartozik, így az érdekes cikkekkel kikerülhetünk a címoldalra, ami plusz forgalmat generál, tehát egyenlő a reklámmal. Azonban a nagyobb forgalom nem jelenti azt, hogy több vásárlónk lesz, mivel olyanok is kattintani fognak, akiket amúgy nem érdekel a mi témánk.

Ha a hátrányokat is nézzük, akkor nem lesz saját domain címünk, és az oldalt sem alakíthatjuk tetszés szerint. Ráadásul a szolgáltató reklámjaira is számítanunk kell. A bejegyzéseink mindig a blogszolgáltató szerverein lesznek, egy nem várt hiba után törlődhetnek is. További hátrány, hogy bizonyos extrákért mindig fizetni kell, ami lassan kiadja egy saját honlapnak az árát.

Saját domain

Ha úgy döntünk, hogy saját domaint vásárolunk, akkor számolnunk kell a költségekkel. Először meg kell venni a domaint, utána pedig fenn kell tartani. Ehhez jön hozzá a tárhely vásárlása, egy blog alkalmazás, egy weboldal motor, és olyan rendszerek, amik szakértelmet igényelnek.

Viszont a költségek után rengeteg előnyt kapunk, hiszen az oldalt mindig tetszőlegesen tudjuk alakítani, és bármikor fejleszthetünk. A tartalom mindig a saját nevünk alatt jelenik meg, így a keresőoptimalizálás könnyebbé válik.

Ha a fizetős megoldást választjuk, akkor a WordPress lehet az egyik legjobb választásunk, ami számos ingyenes bővítménnyel kiegészíthető és egy komplex weboldalt tudunk felépíteni. A másik lehetőség a CMS rendszer, ami bár ingyenes, de tényleges szakértelmet igényel. Az a legjobb, ha még indulás előtt meghatározzuk a célokat, majd megnézzük az előnyöket és hátrányokat.

Ha bármilyen további kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, nyugodtan tegyed fel a Facebookon vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartod a cikket, akkor mindenképpen osszad meg az ismerőseiddel is fent a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével.

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.