weblap készítés, honlap készítés, weblap készítés Pécs, honlap készítés Pécs, weblapkészítés, honlapkészítés
BÚÉK!
2018-12-31
tárhely, tárhely Pécs, webtárhely, webtárhely Pécs, domain regisztráció, domain regisztráció Pécs
A tárhely is rendkívül fontos a sikeres online megjelenéshez!
2019-01-24
Összes

Milyen a jó domain név? Tanácsok az okos döntéshez!

domain név, domain név regisztráció, domain regisztráció, domain név Pécs, domain név regisztráció Pécs, domain regisztráció Pécs

Sok szó esett már a tökéletes honlapokról és a minőségi webáruházakról, ám a domain nevekről alig lehet találni hasznos tanácsokat, pedig a webes jelenlétnek és az online marketing kampányainknak nagyon fontos eleme lesz a megfelelő domain név is.

Egy domain név kiválasztásakor nagyon sok szempontot kell figyelembe venni, ám az egyik legfontosabb, hogy elérhető legyen a kiválasztott webcím, ugyanis napról napra kevesebb szabad domain név marad, amit még be tudunk regisztrálni.

Szerencsére ma már rengeteg új domain név végződés közül válogathatunk, így növelve esélyeinket. Azonban még így is számtalan kérdésre kell megkeresnünk a válaszokat, ahhoz, hogy megtalálhassuk a számunkra megfelelő domain nevet.

Vajon mennyire játszik fontos szerepet a domain végződés a keresőoptimalizálásban? Fontos vajon, hogy a magyar nyelvű oldalunk domain végződése .hu legyen vagy teljesen jó az olyan nemzetközi változat is, mint a .eu vagy akár a .com?

A leendő domain nevünk a cégünk neve legyen, fantázia név vagy esetleg egy értelmes kulcsszó, ami már önmagában is elősegítheti a keresőoptimalizálást? Van egyáltalán jelentősége a Google találati listáján elfoglalt helyezésünknek abból a szempontból, hogy milyen domain nevet választunk? Rövid vagy hosszú domain nevet regisztráljunk? Ékezetes vagy emoji domaint érdemes beregisztrálni? Spóroljunk és válasszunk ingyenes domaint?

Ahogy a fentiekből is látható, rengeteg kérdés merülhet fel, mielőtt megtalálnánk a számunkra fontos domain nevet.

A felhasználók imádják a rövid és egyszerű domaineket!

Fontos, hogy ma már a keresőoptimalizálás szempontjából, kevésbé jelentős szempont, hogy milyen domain nevet választunk. Míg régebben keresni és kutatni kellett a kulcsszavas neveket, ma már csupán a felhasználók számára nyújtanak segítséget ezek a kifejezések, így ha ezek mellett a domain nevek mellett döntünk, akkor azt elsősorban ne a SEO szempontok miatt tegyük, hanem a látogatók miatt, ugyanis a felmérések szerint a kulcsszavas domain nevekre valamiért kétszer olyan gyakran kattintanak az emberek, mint a nem kulcsszavas domain nevekre!

Akárhogy is döntünk, fontos, hogy könnyen olvasható, könnyen kimondható, jól megjegyezhető és egyszerűen leírható legyen a leendő domain nevünk.

Az egyszerűség ilyen esetben rendkívül kifizetődő, még akkor is, ha egy értelmetlen fantázianevet választunk. A rövid, 3-4 karakteres domain nevek könnyen brandelhetőek, könnyű márkát építeni rájuk, és jól megjegyezhetőek és egyediek, így az ilyen domain nevek meg fognak különböztetni minket a versenytársainktól. Ezeket a domain neveket általában könnyebben megjegyzik a látogatók is és egy szép dizájnos logóban is jobban mutatnak.

Ne erőltessük a speciális webcímeket!

Bár valóban jól hangzik, ha ékezetes a domain nevünk, a böngészőben azonban már nem fog olyan jól mutatni, hiszen az csupán egy dekódolt változata az ékezet nélküli domainnek, ami a látogatók számára csupán értelmetlen karakterekből fog állni. Ráadásul Magyarországon az emberek döntő többsége még mindig nincs tisztában azzal, hogy már léteznek ékezetes domain nevek is, így nagy valószínűséggel ékezet nélkül fogják beírni a böngészőbe, amivel könnyen valamelyik konkurensünk oldalára terelhetjük a látogatóinkat.

domain név, domain név regisztráció, domain regisztráció, domain név Pécs, domain név regisztráció Pécs, domain regisztráció Pécs

Ugyanígy nem érdemes emojikat sem használni, mert bár mutatósak és egyediek, a gyakorlatban nincs sok értelmük.

Használjunk magyar .hu végződést vagy .com-ot, esetleg .eu-t, de nem ajánlatos magyar oldalhoz német .de vagy éppen szerb .rs végződést társítani. Ha minden fontosabb domain név már foglalt, akkor válogathatunk a több ezer értelmes domain név végződés közül is, mint amilyen a .me, az .online, az .info vagy akár a .guru.

Ami még fontos, hogy ingyenes domaint (például .tk) ne válasszunk, hiszen a szolgáltató akármikor akár emelt díjat is kérhet érte, hiszen ezek a domain nevek nem kerülnek a mi tulajdonunkba.

Az aldomaineknél is ugyanez a helyzet, nem éri meg, mert nem elegáns, és egy vállalkozásnál presztízskérdés is a saját domain és ehhez tartozó e-mail cím.

Fontos, hogy a jogi dolgokra is ügyeljünk, hiszen levédett márkaneveket, városneveket és személyneveket csak külön engedéllyel használhatunk. A döntést tehát üzleti oldalon kell meghoznunk, úgy, hogy közben a felhasználók igényeit tartjuk szem előtt.

Ha bármilyen további kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, nyugodtan tegyed fel a Facebookon vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartod a cikket, akkor mindenképpen osszad meg az ismerőseiddel is fent a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével.

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.