Hogyan adható el egy honlap és a hozzá tartozó domain név?

szerver karbantartás, karbantartás, honlapkészítés, weblapkészítés, weblap készítés
Ütemezett karbantartás
2016-01-26
logó tervezés, névjegykártya tervezés, banner tervezés, grafikai tervezés
Új szolgáltatás: grafikai munkák
2016-02-12
Összes

Hogyan adható el egy honlap és a hozzá tartozó domain név?

honlapkészítés Pécs, keresőoptimalizálás Pécs, weblapkészítés Pécs, weboldalkészítés Pécs

Az utóbbi időszakban több ügyfél esetében is előfordult, hogy eladta a meglévő vállalkozását, melyhez tartozik egy honlap és egy vagy több domain név is. Ilyen esetekben mindig felmerül a kérdés, hogy van-e valami teendő, és ha igen, akkor mi az. Nézzük meg ezt, kezdve az egyszerűbb esettel.

Ha a domain név a cég nevén van

Ez a legegyszerűbb eset. Adott bármilyen társas vállalkozás (Bt, Kft, stb.), amely be van jegyezve a domain név tulajdonosaként. Ebben az esetben, ha a vállalkozást eladják, az új tulajdonosnak csak annyi dolga van, hogy bejelenti a domain névhez tartozó új kapcsolattartó adatait. Ezt a hagyományos domain regisztrációs papíron lehet megtenni, a módosítást megjelölve.

A domain néven működő honlaphoz WordPress csomag esetén ilyenkor létrehozunk egy új felhasználói fiókot az új tulajdonosnak, és ezzel egy időben pedig töröljük a régi tulajdonos hozzáférését.

Iratkozz fel, hogy Te se maradj le a legújabb cikkekről és az akciós ajánlatokról!
Ha a domain név a (régi) tulajdonos nevén van

Ez többnyire az egyéni vállalkozók esetén szokott előfordulni, de persze van példa arra is, hogy 1-1 társas vállalkozásnál is valamilyen okból a domain nevet nem a cég nevére jegyeztették be, hanem például az ügyvezető igazgató vagy akár az egyik alkalmazott nevére (többnyire, aki a regisztrációt intézi). Ez utóbbiakat nem szoktuk javasolni, főleg, hogy az egyik alkalmazott nevére kerüljön a domain név, mivel ilyen esetekben, ha az alkalmazott elhagyja a céget, az nagyon nehézzé teszi a domainnel kapcsolatos ügyintézést.

domain név átruházási szerződés, amelyben a régi tulajdonos lemond a domain névről az új tulajdonos javára. A másik pedig a korábban már említett domain regisztrációs nyomtatvány.

A honlap esetében ilyenkor is ugyanúgy járunk el, mint az első esetben.

Ha bármilyen további kérdésed lenne a témával kapcsolatban, nyugodtan tedd fel itt megjegyzésben vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartod a cikket, akkor mindenképpen oszd meg az ismerőseiddel is a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével.

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.