wordpress, wordpress kézikönyv, honlapkészítés Pécs, weblapkészítés Pécs
WordPress kézikönyv: Felhasználók kezelése
2017-01-19
szerver karbantartás, karbantartás, honlapkészítés, weblapkészítés, weblap készítés
Ütemezett karbantartás
2017-02-09
Összes

Egyre sürgetőbb az átállás a HTTPS-re

nem biztonságos oldal, SSL tanúsítvány, HTTPS, honlap készítés, honlapkészítés, honlap készítés Pécs, honlapkészítés Pécs

Az utóbbi időben több bejegyzés is született már itt a HonlapCentrum blogján az SSL tanúsítványokról vagy másképpen a HTTPS protokollról. Az utolsó cikk apropóját többek között a kiberbiztonság hónapja adta, míg a mostani cikkét pedig a Google Chrome és Mozilla Firefox böngésző legújabb verzióiban bekövetkezett változások adták.

Iratkozz fel, hogy Te se maradj le a legújabb cikkekről és az akciós ajánlatokról!
Korábban már mindkét cég utalt arra, hogy hamarosan figyelmeztetést fognak kiadni a felhasználóik számára azon oldalak esetében, amelyek még mindig nem biztonságos (HTTP) kapcsolatot használnak, hogy az adott oldal feltehetően veszélyes lehet. Nos, a Google a napokban megjelent Chrome 56-os verziójában, míg a Mozilla pedig a Firefox 51-es verziójában megjelentek ezek a változtatások.

A Firefox esetében jelenleg egy zöld lakat jelzi, ha az oldal biztonságos (HTTPS) kapcsolaton keresztül érhető el, illetve egy pirossal áthúzott szürke lakat, amennyiben nem biztonságos (HTTP) kapcsolaton keresztül érhető el az adott oldal, ahogy ez az alábbi képeken is látható.

biztonságos oldal, SSL tanúsítvány, HTTPS, weblap készítés, weblapkészítés, weblap készítés Pécs, weblapkészítés Pécs

Biztonságos oldal

nem biztonságos oldal, SSL tanúsítvány, HTTP, weblap készítés, weblapkészítés, weblap készítés Pécs, weblapkészítés Pécs

Nem biztonságos oldal

A Google a Chrome legújabb verziójával azonban ennél is tovább ment, ugyanis itt már a zöld lakat mellett megjelenik a Biztonságos felirat is, ha az adott oldal biztonságos (HTTPS) kapcsolaton keresztül érhető el, illetve ellenkező esetben pedig egy kis információs ikont követően a Nem biztonságos felirat jelenik meg, amennyiben nem biztonságos (HTTP) kapcsolaton keresztül érhető el, ahogy ez az alábbi képeken is látható.

biztonságos oldal, SSL tanúsítvány, HTTPS, honlap készítés, honlapkészítés, honlap készítés Pécs, honlapkészítés Pécs

Biztonságos oldal

nem biztonságos oldal, SSL tanúsítvány, HTTPS, honlap készítés, honlapkészítés, honlap készítés Pécs, honlapkészítés Pécs

Nem biztonságos oldal

Tárhelyes ügyfeleinknek ingyen jár a HTTPS-hez szükséges SSL tanúsítvány

A HonlapCentrum továbbra is ingyen adja a Comodo SSL tanúsítványt minden nálunk üzemeltetett weboldal mellé az üzemeltetés teljes ideje alatt! Weboldalanként csupán egy egyszeri bruttó 4 000 Ft-os konfigurációs díjat kell megfizetni és ezt követően a honlapja teljesen díjmentesen lesz jogosult az SSL tanúsítvány (HTTPS) használatára!

Jelenleg ugyan még csak azokon az oldalakon jelennek meg ezek a figyelmeztetések, ahol jelszavakat kérnek be a honlapok (bár a biztonságos jelzés minden oldalon megjelenik), de egyértelműen látszik a trendből, hogy már nem lehet sokáig húzni a weboldalunk átállítását a HTTPS protokollra, így aki még nem tette meg, jobb ha minél előbb elkezdi, főleg az üzleti honlapok esetében, hiszen senki nem akar majd egy olyan cég ügyfelévé válni, amelyik honlapjára a böngészője azt írja ki, hogy nem biztonságos. Webshopoknak pedig már most is kötelező!

Ha bármilyen további kérdés merülne fel a témával kapcsolatban, nyugodtan tegye fel itt megjegyzésben vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartja a cikket, akkor mindenképpen ossza meg az ismerőseivel is a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével.

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.