A Google már a backlinket is elemzi! Erre figyelj, ha jó elérésekre vágysz

keresőoptimalizált honlap, keresőoptimalizálás, keresőoptimalizálás Pécs, keresőoptimalizált honlap Pécs
Google Ads vagy tartalommarketing – melyik a jobb?
2021-12-05
weblap készítés, honlap készítés, weblap készítés Pécs, honlap készítés Pécs, weblapkészítés, honlapkészítés
Kellemes Ünnepeket Kíván a HonlapCentrum!
2021-12-24
Összes

A Google már a backlinket is elemzi! Erre figyelj, ha jó elérésekre vágysz

honlap készítés, céges honlap készítés, honlap készítés Pécs, weblap készítés, céges weblap készítés, weblap készítés Pécs

Bizonyára már te is hallottál a Google idei algoritmus frissítési hullámáról, és lehet, hogy már le is ellenőrizted a konkurenseid listázását. Ha azt tapasztalod, hogy valaki hirtelen feljebb került, míg valaki eltűnt a süllyesztőben, akkor arról a Google Pingvin tehet.

Az elmúlt időszakban szokatlanul sok Google algoritmus frissítés érkezett, ami lehet, hogy rád is hatással volt. Ezeknek a frissítéseknek mindig lesznek nyertesei és vesztesei, de néha csak reménykedni tudunk benne, hogy nem mi kerülünk az utolsó honlapok közé.

A backlink, avagy egy új szempont, amire figyelni kell

Egy ideje alig győzzük hangsúlyozni, hogy a minőség mindenek felett áll, a Google azokat a bejegyzéseket és weboldalakat hozza előre, amik tényleg értéket képviselnek. A megjelenés, gyorsaság, mobilbarát nézet mellett azonban egy új szempontra is figyelni kell, méghozzá a backlinkre.

A backlink magyarul visszahivatkozást jelent, tehát egy olyan link, ami a saját webhelyünkre mutat egy másik oldalról. A backlinkek segítenek a webhelyek közti navigációban, és ha minőségi oldalról jönnek, akkor a keresőmotorok is szeretni fogják.

Itt érkezik a Google frissítése… Ha rossz a backlinked, akkor lejjebb fogsz kerülni a találati listán! Igen, ha olyan oldalakkal dolgozol együtt, akik kicsit spamként működnek, akkor negatív SEO-t érsz el, a Google pedig nem fogja javasolni az oldaladat. Mit érdemes megvizsgálni?

Először nézd meg, hogy milyen kulcsszavas linkszövegeket használ a másik oldal. Ha te marketing témában írsz nála, ő pedig a kutyatáptól kezdve az angol kurzusokig és a spanyol nyaralásokig mindennel foglalkozik, akkor lehet, hogy nem a legjobb megoldás számodra. Kivéve, ha direkt mindennel foglalkozó hírportálról van szó, mivel itt megengedett, hogy több, egymástól független témát is érintsen.

Mindig jó a backlink?

Kár lenne azt gondolni, hogy a sok bejövő backlink biztosan jót tesz egy weboldalnak, mivel a Google a forrás domain erejét és a weboldal minőségét is figyelembe veszi. Ha pedig ez nem lenne elég, akkor a Google megbünteti a mesterséges backlinkek építését.

Nagyon könnyen megtörténhet, hogy a weboldalunk egyre lejjebb kerül a találati listán, főleg, ha olyan visszamutató linkeink vannak, amik spam oldalakról származnak. A legrosszabb pedig az, hogy ezzel a weboldal tulajdonosa nem mindig van tisztában.

(Halkan megjegyzem, hogy többször volt olyan, hogy egy vállalkozó spam backlinkeket hozott létre a konkurensének, aki egyre rosszabb találatokat szerzett, és nagyon későn jött rá a cselre. Tény, hogy ez nem gyakori, de néha jó, ha személyesen is leellenőrizzük a ránk mutató linkek minőségét.)

 

Hogyan szerezzünk minőségi linkeket?

Ez talán a legnehezebb kérdés, mivel mindenki megpróbálkozik vele, így a jó minőségű oldalak erős szűrőt használnak. Akkor fogunk tudni közösen dolgozni a nagy oldalakkal, ha minőségi tartalmat készítünk, ami tényleg érdekli a felhasználókat. Igen, úgy tűnik, hogy minden út a minőségi tartalom felé vezet.

Ha bármilyen további kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, nyugodtan tegyed fel a Facebookon vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartod a cikket, akkor mindenképpen osszad meg az ismerőseiddel is fent a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével.

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.