weboldal készítés pécs, weboldal készítése pécs, weblapkészítés pécs, weblap készítése pécs, google adwords, adwords
A keresőrobotok és az irányításuk
2013-04-30
weboldal készítés pécs, weboldal készítése pécs, weblapkészítés pécs, weblap készítése pécs, google adwords, adwords
Domain váltás
2013-05-08
Összes

Milyen a keresőoptimalizált domain név?

weboldal készítés pécs, weboldal készítése pécs, weblapkészítés pécs, weblap készítése pécs, google adwords, adwords

Mi is az a domain név?

A domain név, internetes cím vagy webcím (www.valami.hu), egy olyan egyedi azonosító az interneten, amely alapján a látogatók megtalálhatják a honlapunkat. A domain név lehet bármilyen fantázia-, termék-, vagy cégnév. Az egyetlen feltétel, hogy ne legyen már lefoglalva.

Mi alapján kellene domain nevet választanom?

Kiválasztani egy átlagos domain nevet meglehetősen egyszerű. Azonban kiválasztani egy olyan domain nevet, amivel elősegíthetjük a keresőoptimalizálást, már nem olyan könnyű. Erre azonban természetesen csak akkor van lehetőség, ha egy induló honlapról van szó, és a tulajdonos tudatosan tervez előre. Már meglévő honlapok esetében általában nem célszerű domain nevet váltani.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy több domain nevet is lefoglalhatunk magunknak, hiszen nem jár túl nagy költségekkel.

Legyenek benne kulcsszavak

Fontos szempont a domain név kiválasztásánál, hogy a legfontosabb 1-2 kulcsszavunk legyen benne! A keresőknél ez nagyon fontos tényező. Arra is figyeljünk, hogy a kulcsszavakat kötőjellel válasszuk el egymástól (pl: www.honlapkeszites-pecs.com), ellenkező esetben a keresők nem fogják külön szavakként értelmezni őket.

Legyen lefoglalva a cégnevünk is

A keresőoptimalizálás szempontjából kevésbé meghatározó, de mindenképpen előnyös, ha a cégnevünket is lefoglaljuk. Erre azért van szükség, mert sokkal jobban mutat a különböző céges dokumentumokban, névjegykártyákon, e-mail címben, stb. Ezt a céges domain nevet a regisztrációt követően átirányíthatjuk az általunk preferált domain névre.

Figyeljünk, hogy ne legyen túl hosszú!

A .hu domain nevek maximális hossza 40 karakter lehet, de ez semmiképpen sem jelenti azt, hogy nekünk ilyen hosszú nevet kellene választanunk! Természetesen ennyi karakterbe rengeteg kulcsszót rakhatnánk bele, de a keresőoptimalizálás során mindig tartsuk szem előtt, hogy elsősorban emberek számára készítjük a honlapunkat és nem a keresőrobotok számára! A leendő ügyfeleinktől pedig nem várható el, hogy megjegyezzenek egy 40 karakter hosszú domain nevet.

Legyen könnyen megjegyezhető

Célszerű olyan nevet választani, amit az emberek képesek könnyen megjegyezni, akár úgy is, hogy csak egy plakáton vagy valamilyen reklámanyagon látták a hirdetésünkben, vagy akár egy ismerősük mondta nekik.

Ékezetes domain nevek

Ma már lehetőség van rá, hogy ékezetes domain neveket foglaljunk magunknak. A Google is képes felismerni és kezelni ezeket, azonban nem ajánlom a használatukat, mivel nem terjedtek el, így az emberek is legtöbbször ékezetek nélkül próbálják majd beírni a címet.

Aldomainek

A domain nevekhez lehetőségünk van kialakítani aldomaineket is (pl. valami.valamidomain.hu). Az aldomaint nem kell külön regisztrálnunk, hanem a tárhelyszolgáltatónknál kell kérni, hogy állítsák be számunkra. Fontos tudni hogy keresőoptimalizálás szempontjából az aldomaint is külön domainként kell kezelni. Jól jöhetnek az aldomainek, ha egy nagyobb témát szeretnénk bemutatni a honlapunkon. Azonban jól fontoljuk meg a használatukat. Egy cégen belül nem érdemes minden terméknek külön aldomaint készíteni.

Több domain név használata

Korábban már említettem, hogy előfordul, sőt célszerű is több domain nevet lefoglalni, amelyek alatt ugyanaz a tartalom fog megjelenni. Itt viszont nagyon figyelnünk kell arra, hogy ezt hogyan oldjuk meg. Semmiképpen se töltsük fel mindegyik domainra ugyanazt a tartalmat, mivel a keresők nagyon nem szeretik a duplikált tartalmakat, és könnyen előfordulhat, hogy hátrasorolással büntetnek. Ez azért van, mivel ilyen esetben a keresők feltételezik, hogy valamelyik oldal egyszerűen “ellopta” a másik oldal tartalmát.

Ahhoz, hogy kivédhessük ezt a büntetést, más megoldás után kell néznünk. A legjobb és legegyszerűbb megoldás, hogy magát a domain nevet regisztráló céget bízzuk meg azzal, hogy irányítsák az összes domain nevet az egyik általunk kiválasztott címre.

A következő cikkben bemutatom, hogyan lehet átköltözni az egyik domain névről a másikra.

Addig is, ha valaki szeretne egy garantáltan keresőoptimalizált weboldalt csupán bruttó 15 000 Ft-ért, akkor keressen meg!

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.